Veliko srce za one najmanje

2020. godinu je obilježila kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa. Nastala izvanredna situacija je utjecala na svaku dimenziju ljudskih života i ostavila dugoročne posljedice na pojedince i kolektive. U ovakvim izazovnim vremenima mnoge djelatnosti bilježe rekordno niske stope poslovanja i velik broj ljudi se suočava sa do sad neviđenim financijskim poteškoćama. Kontrolori letenja su svakako jedno od zanimanja koje je osjetilo snažnu posljedicu nužnih epidemioloških mjera. Kretanje stanovništva je ograničeno, a zračni promet je sveden na minimum. Zbog tako velike promjene u sektoru i ukupne zdravstvene situacije teško je za pomisliti da 2020. godina nije utjecala na ljudski duh. Zato smo se odlučili na nekoliko mjera kojima bi se kontrolori leta prilagodili trenutnoj situaciji i ponosno smo zadržali tradiciju naših božićnih donacija. Vjerujemo da je darivanje u ovakvim vremenima još važnije nego prije i da baš sada kad je nada na kušnji treba vratiti vjeru ljudima u nesebičnu dobrotu. Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) je stoga odlučio darovati one najpotrebitije donacijama u ukupnom iznosu većem od 50.000 kuna kojima se nadamo staviti osmjehe na dječja lica i uljepšati im ovaj Božić unatoč okolnostima koje su ih snašle u izazovnoj 2020. godini.

U 2020. godini hrvatsko nebo je preletjelo tek 300.000 zrakoplova što je čak 400.000 manje u odnosu na 2019. godinu. Kriza je dakako imala veliki utjecaj na zračni promet i na kontrolore leta kao pojedince stoga nam je veliko zadovoljstvo što smo ovim donacijama mogli obradovati one najmlađe i s njima podijeliti božićno veselje.“ poručio je Krešimir Rakoci, predsjednik HSSKL.

HSSKL održava dugogodišnju tradiciju darivanja nekoliko hrvatskih udruga u obliku poklona i novčanih donacija. Všestu godinu surađujemo sa Hrvatskom sekcijom međunarodnog udruženja policajaca (IPA), a ove godine smo odlučili podržati njihovu izradu brošure “Nasilje i mladi”. Nažalost, crne statistike pokazuju kako je danas svako peto dijete izloženo nasilju. Upravo zato IPA izdaje brošuru kojom će upozoriti na ovaj problem te pomoći djeci, roditeljima i nastavnicima kod suočavanja s nasiljem. Hrvatska sekcija je dio mreže profesionalnih policijskih organizacija u Europskoj uniji koje provode aktivnosti za poboljšanje društvenih uvjeta i okolnosti zbog kojih su djeca i mladi najčešće žrtve, a brošura je dio projekta kojem je cilj smanjiti i spriječiti društveno neprihvatljivo ponašanje te pomoći žrtvama nasilja. Ova poučna brošura je besplatna za čitatelje, a sredstva za njenu izradu se ostvaruju prodajom oglasnog prostora u samoj brošuri. Brošure će se prvenstveno distribuirati u obrazovnim institucijama poput osnovnih i srednjih škola, u policijskim službama, jedinicama lokalne samouprave, državnim ustanovama, športskim klubovima i u ostalim društvenim subjektima.

SLIKA 1 – Brošura Hrvatske IPA sekcije „Nasilje i mladi“

Također, nastavili smo svoju donacijsku tradiciju od sada već sedam godina za udrugu “Nova budućnost” koja brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi (djeca bez roditelja, djeca koja su zanemarivana ili zlostavljana) po načelu skrbi izvan vlastite obitelji. Iako ove godine u sklopu akcije Velika srca trče nije bilo moguće organizirati tradicionalnu humanitarnu utrku u Samoboru i trčati za malene, pobrinuli smo se za njih uz slatkiše i poklon bonove od HSSKL i Hrvatske udruge kontrolora letenja. Pogledajte u videu kako smo uz epidemiološke mjere naše poklone ipak uspjeli dostaviti na vrata.

VIDEO Humanitarna akcija „Velika srca trče 2020“ i HSSKL darivanje

HSSKL već nekoliko godina daruje poklonima i Klub roditelja nedonoščadi Palčići no ove godine smo odlučili darovati i znatniju novčanu donaciju za one najmanje među nama. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska. Cilj humanitarne akcije Palčić gore! je prikupljanje sredstava za inkubatore i dodatnu medicinsku opremu za zbrinjavanje najmlađih građana Hrvatske koji već u prvim danima svog života kreću u nepravednu životnu borbu.

SLIKA 2 – Vizual o svjetskom danu prijevremeno rođene djece

Potpomogli smo također pojedince privatnim donacijama, a naše granske organizacije su provele i samostalne humanitarne akcije. Naša Splitska podružnica donirala je štićenicama i štićenicima Udruge roditelja djece s teškoćama u razvojubrački pupoljci. Brački pupoljci su udruga koja okuplja roditelje i djecu s teškoćama u razvoju na otoku Braču. Udruga organizira individualne i grupne terapije, senzornu integraciju i druge programe za djecu, a roditeljima pruža savjetodavnu i psihološku podršku.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo u mogućnosti pomoći onima kojima je pomoć potrebna i posebno nas veseli kada vidimo radost na dječjim licima. Držimo našu tradiciju Božićnih darivanja veoma blizu srca i svakako ćemo nastaviti donirati u humanitarne svrhe. Za kraj, ovom prilikom želimo svima zaželjeti ugodne i sretne blagdane!

 

Vaš HSSKL