ECC Madrid

ECC Madrid održan u svibnju 2017. ugostio je oko 1300 kontrolora leta i zrakoplovnog osoblja smještenih u tri hotelska kompleksa. Natjecanje je održano u blizini madridskog aerodroma na prilagođenim terenima polo kluba.

Team Zagreb, sastavljen od 31 člana pod vodstvom izbornika Tomislava Sotonice, ostvario je šesto mjesto u jakoj konkurenciji od 48 ekipa, što je ujedno i najbolji rezultat ostvaren otkada se hrvatski predstavnici natječu na natjecanju.

Dolazak većeg dijela ekipe u Madrid je, osim nekoliko sitnih problema tijekom puta, prošao vrlo glatko. Nasreću je u posljednji trenutak Krešimir Huzjak odlučio ići kopnenim putem kako bi ozlijeđeni izbornik-igrač Tomislav Sotonica mogao sudjelovati na turniru. Vožnjom u kolicima i hodanjem uz pomoć štaka tijekom cijelog turnira demonstrirao je veliku požrtvovnost i želju da pomogne ekipi. Ekipa tradicionalno dolazi dva dana prije početka turnira kako bi se priviknuli, upoznali i aklimatizirali na novi grad.

Nakon registriranja u hotelu i nekoliko zamjena soba, ekipa Zagreba je vrlo brzo počela širiti pozitivnu energiju i dobro raspoloženje. Odmah prvih dana boravka u Madridu proširili su poznanstva na hotelsko osoblje, razne ugostitelje, taksiste te sigurnosno osoblje u klubovima i hotelu. Nitko nije mogao ostati ravnodušan na vedar duh i veselje hrvatske ekipe, te su općenito komentari svih uključenih bili vrlo pozitivni.

Welcome party, iako zamišljen vrlo dobro, trajao je kratko i nažalost je naprasito prekinut nekoliko minuta prije službenog kraja na intervenciju vlasnika prostora. Službeno objašnjenje je bilo da se nekolicina ljudi zaigrala i njihove aktivnosti nisu bile primjerene mjestu i događanju. Organizatorima se taj dio sretno poklopio jer je polako nestajalo jela i pića, ali u duhu turnira dobro raspoloženje nije prekinuto nego je druženje nastavljeno u hotelima dugo u noć.

Dolaskom na terene prvi dan doživjeli smo blago iznenađenje zbog stanja terena i popratnih sadržaja i njihovih cijena, ali to ni na koji način nije spriječilo postavljanje hrvatskog stožera koji uključuje opremu donešenu iz Zagreba, tj. šator i prijenosni zvučnik te klupe, stolce i stolove koje smo priskrbili na terenima. Tijekom zagrijavanja za prvu utakmicu, Mario Jelić je imao nesreću da mu se stara ozljeda ponovno pojavila tako da nije bio u mogućnosti nastupati za ekipu, te je na taj način team Zagreb pretrpio ozbiljan udarac, ali je svojim znanjem i zalaganjem pomagao ostalim članovima ekipe.

Turnir je Zagreb započeo naizgled lakom pobjedom od 4:1 protiv grčkog Krfa, gdje je iskusni Robert Štauber pokazao da je spreman i na najteže napore. Pozitivna atmosfera je nastavljena uz glazbu i nakon kratkog odmora uslijedila je utakmica protiv uvijek neugodnog i ponekad nepotrebno grubog Munchena koju su izabranici Tomislava Sotonice pobijedili sa 1:0 te time pokazali odličnu formu i ozbiljne namjere. Uz pomoć vrlo ofenzivne postave u kojoj su uvijek spremni, borbeni i opasni po vrata Krešimir Rakoci, Marijan Vuković, Damir Bekavac, Filip Jurčić, Mario Loina (poznatiji kao Sin Vjetra) i Vlaho Bokarica, izbornik je imao luksuz rotirati igrače i ne dopustiti da se itko iz napadačke linije previše umori. Support team, na čelu sa Snježanom Vuraić i pomoćnicima Antom Turkovićem, Antom Barunom i Igorom Gagulom, vrlo je ozbiljno shvatio svoj zadatak i na terenima ni u jednom trenutnku nije nedostajalo okrijepe ni za igrače ni za navijače. Također je priprema za sljedeće turnirske dane odrađivana večer prije tako da više nije bilo nikakvih iznenađenja.

Nakon proslavljenih uspjeha i prospavane noći, sljedeći turnirski dan započeo je ranom utakmicom protiv domaćina Madrida. Očekivano jaki protivnik pružio je snažan otpor, ali nisu uspjeli probiti zadnju obrambenu liniju sastavljenu od stoperskog para „letećih tvrđava“ Kristijana Mihanovića i Brune Brauna te je Zagreb odnio pobjedu sa 1:0. Sljedeća stepenica na putu uspjeha bila je ekipa Islanda. Momci u rozim dresovima nisu imali nikakve šanse i Zagreb je rezultatom od 3:1 slavio nakon 40 minuta. Četvrta pobjeda je označila definitivni plasman u glavni dio natjecanja i u pauzi do sljedeće utakmice kockasti su pokazali dio izdašnog plesnog repertoara, a predvođeni Josipom Galićem. Zadnja utakmica u grupi igrala se protiv ekipe Bresta. Kockasta konjica je rutinski privela utakmicu kraju unatoč najnezgodnijem rezultatu od 2:0. Ekipa Bresta je vrlo ružnim prekršajem izbacila iz turnira mladog perspektivnog napadača Zagreba Filipa Krajcara. Nasreću, kasnije se pokazalo da ozljeda neće imati trajne posljedice. Na najljepši mogući način naši nogometaši su priveli grupnu fazu kraju sa pet pobjeda i uvjerljivim prvim mjestom u skupini.

Već drugi dan je oslabljena ekipa gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država spazila neiskorišteni talent rezervnog vratara hrvatske ekipe te vrlo pristojno zamolila da Dino Švragulja nastupi za njih. Na taj način je Dino upisao prve službene minute na ECC-u i zaradio mnoge simpatije američkih sudionika.

Nakon neuobičajenog izvlačenja parova za drugu fazu turnira, kockasta konjica je za protivnika dobila čvrsti Leipzig. Utakmica je završila 0:0 i izvođenje jedanaesteraca ovaj put se pokazalo sretnim jer su naši momci demonstrirali mirnoću i preciznost te sa rezultatom od 4:2 pobijedili i nastavili u osminu finala gdje ih je dočekao prošlogodišnji domaćin Reims.

Unatoč velikoj borbenosti i požrtvovosti kockastih, francuska ekipa je odnijela pobjedu od tri naprama nula. Duža klupa i vrlo gruba igra je donijela Francuzima četvrtfinale, a Zagreb prebacila u razigravanje od petog do osmog mjesta. Serija pobjeda je zaustavljena na šest, ali to nije srušilo samopouzdanje i moral ekipe koji su na visokoj razini održavali navijačice i navijači.

Sljedeći protivnik Zagreba bio je Lisabon, koji je ujedno i domaćin sljedećeg turnira. U vrlo kratkoj pauzi timski fizioterapeuti, predvođeni veteranima ECC-a Ivanom Sudecom i Daliborom Dubrojom, uspjeli su zaliječiti i sanirati rane igračima. Tvrda i čvrsta utakmica između dvije temperamentne momčadi završila je neriješeno. Sreća je još jednom bila na strani Zagreba te je kockasta konjica slavila sa tri naprama jedan nakon jedanaesteraca. Posebno se istaknuo mladi vratar na posudbi iz Ljubljana ACC-a David Verbič sa nekoliko maestralnih obrana. Tijekom cijelog turnira sredinom terena dominirala je hrvatska moćna igračka veza gdje je izbornik posložio Ivana Miljka, Krešimira Huzjaka, Vincenza Meštrovića, Željka Ćorluku i debitanta na ECC-u Mladena Valentića.

Utakmica za peto mjesto sa Milanom održala se u prijateljskom i opuštenom ozračju. Zbog silnih ozljeda i velikog umora, kapetan Srećko Adum i kapetan milanske ekipe su dogovorili da će se samo izvoditi jedanaesterci, nakon kojih je slavila talijanska ekipa, te je time zaključila plasman Zagreba na visokom šestom mjestu. Nakon posljednje utakmice cijela ekipa team Zagreba uputila se dati podršku našim prijateljima iz Rusije u njihovoj borbi u polufinalu. Po završetku polufinalne utakmice stožer je premješten u glavni šator te je kockasta konjica preuzela kontrolu nad razglasom u šatoru gdje je uz zvuke poznate glazbe proslavila svoj najbolji plasman na ECC turnirima.

Farewell dinner je uz jako ukusnu večeru zaključio natjecanje dodjelom pehara te glazbenim nadmetanjem ekipa nazvanim “ATC got Talent”. Prijavljene ekipe su izvele raznorazne glazbeno-scenske nastupe i pokazale široki raspon talenata. Pobjednik natjecanja je ekipa Austrije dok je drugo mjesto pripalo ekipi Reimsa.

Završni plasmani:

1 AUSTRIA
2 REIMS
3 RUSSIA
4 BRUSSELS/NICE
5 MILANO
6 ZAGREB
7 LISBON
8 MOSCOW
9 KAZAKISTAN
10 LEIPZIG
11 BREST
12 AIX EN PROVENCE
13 KARLSRUHE
14 MAASTRICHT
15 DUSSELDORF
16 SWEDEN
17 FARO
18 ROMANIA
19 MADRID
20 MINSK
21 SOFIA
22 TEMPERE
23 MUNICH
24 WARSAW
25 PRESTWICK
26 PADOVA
27 ROMA TOWER
28 BELGRADE
29 FRANKFURT
30 COPENHAGEN
31 HELLAS
32 BUDAPEST
33 SEATTLE
34 PARIS CDG
35 PRAGUE
36 ICELAND
37 PARIS ACC
38 LITHUANIA
39 IRELAND
40 NORWAY
41 BARCELONA/CANARIAS
42 ZURICH
43 BORDEAUX
44 CORFU
45 GENEVE
46 BREMEN
47 ROMA RADAR

BRINDISI DSQ

 

Članovi team Zagreba-a:

Snježana Vuraić
Tomislav Sotonica
Krešimir Huzjak
Željko Ćorluka
Mario Loina
Marijan Vuković
Mario Jelić
Dalibor Dubroja
Srećko Adum
Vlaho Bokarica
Vincenzo Meštrović
Ivan Miljak
Marko Petranović
Damir Bekavac
Ante Turković
Krešimir Rakoci
Ivan Sudec
David Verbič
Ante Barun
Mladen Valentić
Igor Gagula
Dino Švragulja
Filip Krajcar
Bruno Braun
Antonela Veriga
Robert Štauber
Nataša Sumirat
Filip Jurčić
Ines Jurčić
Kristijan Mihanović
Josip Galić

Na kraju svega može se zaključiti da je, unatoč vrlo slabim i lošim organizacijskim sposobnostima ACC Madrid, team Zagreb napravio veliki rezlutat i članovi ekipe su se potrudili da se naizgled loš turnir pretvori u odličnih i zabavnih tjedan dana. Želio bih zahvaliti predsjednici HSSKL-a Nataši Sumirat Adikusumah na pomoći pri organizaciji i trudu tijekom, za vrijeme i nakon turnira, kao i svim članovima team Zagreb na suradnji, strpljenju i dobroj volji.

Marko Petranović/Zorislav

Sport

ECC
CBC
Regata