Priopćenje za medije – HSSKL daje priliku novim razgovorima s Upravom

HSSKL daje priliku novim razgovorima s Upravom
Kontrolori letenja očekuju novi krug pregovora s Upravom HKZP, štrajk je za sada otkazan

Zagreb, 20. srpnja 2022. – Izvršni odbor Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) donio je odluku kojom se za sada otkazuje štrajk najavljen za četvrtak, 21. srpnja. Iako je Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe u javnost iznijela niz neistina o tijeku višemjesečnih pregovora, kao i o zahtjevima i ponudama s obje strane, članovi Sindikata vjeruju da je moguće što prije postići dogovor s Upravom i prilagoditi uvjete rada kontrolora letenja kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa.

Posao kontrolora letenja jedan je od najstresnijih i na svijetu je tek 1 do 2 posto ljudi koji zadovoljavaju strogo definirane preduvjete bavljenja ovim zanimanjem u kojemu se u svakoj sekundi donose odluke koje utječu na sigurnost i živote stotina tisuća putnika u zrakoplovima koji žele sigurno doletjeti na svoje odredište. Definiranje ukupnih troškova HKZP-a, kao i prava kontrolora letenja, regulirana su i definirana na razini Europske unije te Sindikat želi da isto poštuje i Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

„U prvom planu nam je sigurnost zračnog prometa i definiranje odredbi o radnom vremenu kako bi se smanjila preopterećenost kontrolora letenja. Želimo nastaviti pregovore o svim temama koje su već otvorene i svjesni smo da će pregovori i dalje biti dinamični. Jednako tako vjerujemo da će se naći kompromis kako bismo bili sigurni da ćemo moći garantirati siguran zračni promet svim putnicima, članovima posada i zrakoplovnim kompanijama, jednako kao i uspješnu i sigurnu turističku sezonu.”, izjavio je predsjednik Sindikata Krešimir Rakoci. Ipak, istaknuo je da je mogućnost organiziranja štrajka i dalje otvorena, ukoliko ne bude postignut dogovor.

Kontrolori letenja traže ono što je definirano na europskoj razini – optimalnu raspodjelu dnevnog i tjednog odmora i usklađivanje plaće u skladu s inflacijom, što je omogućeno člankom 26. Provedbene uredbe komisije EU 2019/317 koja omogućuje HKZP-u povećanje baze troška za stopu inflacije. To ni na koji način ne utječe na državni proračun, s obzirom da se HKZP financira od troška naknada koje su uvećane za 30 posto u 2022. godini. Time zrakoplovne kompanije financiraju prelete kroz hrvatski zračni prostor, odnosno polijetanja i slijetanja na hrvatske zračne luke.
Višemjesečni pregovori koji su započeli još 24. ožujka 2022. godine do sada nisu rezultirali postizanjem dogovora s Upravom, no u Sindikatu vjeruju da će tijekom novog kruga pregovora postići zadovoljavajući dogovor koji se neće odraziti na putnike, kao ni na ukupni zračni promet.

***
Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) broji 365 članova, od čega je 270 kontrolora zračnog prometa. HSSKL djeluje na principima samostalnosti, dragovoljnosti, solidarnosti i odgovornosti prema svakom članu i članstvu te nezavisnosti prema poslodavcu, državnim, političkim i drugim organima i institucijama.