Međunarodni dan kontrolora letenja obilježili predstavnici većine europskih zemalja

Međunarodni dan kontrolora letenja obilježili predstavnici većine europskih zemalja

HUKL: „Iako smo premašili rekordnu brojku iz 2019., zrakoplovnu industriju čekaju zahtjevni izazovi“

Zagreb, 27. listopada 2022. – Uslijed aktualnih izazova koji utječu na protok zračnog prometa, zrakoplovni sektor mora donijeti proaktivne odluke u svrhu očuvanja kvalitete usluge i sigurnosti, zaključeno je na prošlotjednom sastanku europskog regionalnog dijela IFATCA-e u Bruxellesu na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog udruženja kontrolora letenja (HUKL) Željko Oreški i Krešimir Rakoci. Iznimno povećanje intenziteta zračnog prometa na području Hrvatske, koji je nadmašio brojke iz rekordne 2019. godine, bila je jedna od tema konferencije IFATCA ERM (International Federation of Air Traffic Controllers’ Associations European Regional Meeting). Raspravljalo se i o postojećim izazovima unutar sektora te o preprekama u smislu integracije digitalizacije i održivosti. Konferencija se održala povodom 100 godina postojanja kontrole letenja u svijetu, kao i povodom Međunarodnog dana kontrolora letenja koji se obilježava 20. listopada.

„Za siguran i učinkovit protok zračnog prometa u Europi koji bilježi rekordne razine, potreban je pouzdan sustav upravljanja zračnim prometom. Statistički pokazatelji i analize potvrđuju naša ranija očekivanja koja se tiču uzlazne poslovne putanje u 2022. godini, što podrazumijeva snažan održivi rast zrakoplovnog sektora. Naš je cilj iskoristiti ovaj pozitivni zamah u smislu dodatnih poboljšanja unutar sektora te ubrzanja tehnološke modernizacije s ciljem kvalitetne integracije naprednih i korisnih digitalnih rješenja, s dodatnim ciljem smanjenja opterećenja kontrolora letenja“, izjavio je član HUKL-a i predsjednik Hrvatskog sindikata kontrolora letenja Krešimir Rakoci nakon sastanka s kolegama iz cijele Europe.

Još jednom je naglašen problem manjka kontrolora letenja i nespremnosti aerodroma na ovoliki promet unatoč najavama o oporavku zrakoplovnog sektora i značajnom povećanju broja letova u tekućoj godini. Na konferenciji je bilo govora i rasprava o dugogodišnjim poteškoćama u odnosima kontrolora letenja i uprave u Poljskoj, Hrvatskoj i Albaniji te je spomenut utjecaj rata u Ukrajini na zrakoplovni promet u kontekstu kompleksnosti zbog povećanja opsega vojnog prometa. Također, istaknuta je akcija pomoći obiteljima kontrolorima letenja u Ukrajini kroz inicijativu IFATCA-e SUPPORT UKRAINIAN ATCOs .

Na dnevnom redu konferencije bile su i teme u vezi isplativosti integracije digitalnih rješenja u sustavu kontrole letenja kao dio SES (Single European Sky) regulative. Inicijativa jedinstvenog europskog neba (SES) nastala je kako bi se europsko nebo ujedinilo u jedinstveni sustav te ukinule podjele prema nacionalnim granicama. U tu svrhu, potrebno je na državnim razinama uklopiti i sinkronizirati sve nacionalne, regionalne i globalne planove, a jedan od njih je i zelena tranzicija. Upravo se zbog toga na IFATCA ERM konferenciji raspravljalo i o pitanjima digitalne preobrazbe s naglaskom na mogućnosti i načine smanjivanja emisija CO2.

„Bilo je veliko zadovoljstvo razmijeniti mišljenja s predstavnicima zračnog prometa i kontrole leta diljem Europe, a posebno voditi dijalog s donositeljima odluka koji su također prisustvovali ovom događaju. Štoviše, o tome koliko je važan ovaj skup govori i dolazak visoke razine dužnosnika iz Europske komisije i EUROCONTROL-a koji su pridonijeli aktualnim raspravama o jedinstvenom europskom nebu i postavljanju prioriteta za predstojeće razdoblje sigurnog i kvalitetnog zračnog prijevoza u EU. Vidljivo je da struka i EU regulatori žele surađivati u svrhu realizacije zajedničkog cilja“, zaključio je Krešimir Rakoci.

***
Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) broji 360 članova, od čega je gotovo 270 kontrolora zračnog prometa. HSSKL djeluje na principima samostalnosti, dragovoljnosti, solidarnosti i odgovornosti prema svakom članu i članstvu te nezavisnosti prema poslodavcu, državnim, političkim i drugim organima i institucijama.