Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) je jedan od najboljih europskih primjera dobre prakse socijalnog dijaloga

Zagreb, 18. svibnja 2022. – Uspješnom uspostavom socijalnog dijaloga s Upravom Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP), Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) pokazao je koliko je bitna korelacija između kolektivnog pregovaranja i odgovarajuće institucionalne podrške. Unatoč teškom razdoblju i svojedobno poljuljanim odnosima HSSKL-a i vodstva HKZP-a, članovi Sindikata ostvarili su veliki pomak, što su i istaknuli na nedavno održanom 58. sastanku Koordinacije kontrolora zračnog prometa Europske unije (ATCEUC) u Tirani. Bez obzira na proteklih šest mjeseci napora u suzbijanju nesuglasica, članovi HSSKL-a optimistično su nagovijestili novi nastavak socijalnog dijaloga s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe.

„Kvalitetan socijalni dijalog s predstavnicima relevantnih institucija i različitih poslovnih aktera temelj je održive suradnje i suočavanja s brojnim izazovima, a upravo tomu mi težimo. Naša snažna angažiranost koja je obuhvaćala dojmljivu medijsku popraćenost, stupanje u kontakt s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te pomoć ATCEUC-a, rezultirala je obnovom socijalnog dijaloga. Turbulentno razdoblje nije nas spriječilo u naumu da maksimalno zaštitimo članove Sindikata, pritom ne zaboravljajući na osiguravanje visokih standarda sigurnosti letenja i zaštitu putnika, kao i cjelokupne zajednice u kojoj djelujemo“, izjavio je Krešimir Rakoci, predsjednik Sindikata kontrolora letenja.

Sastanak u Tirani okupio je početkom mjeseca brojne europske sindikate kontrolora letenja, s ciljem rješavanja problema i jačanja socijalnog dijaloga na globalnoj zračnoj sceni. Pritom se djelovanje HSSKL-a pokazalo kao odličan primjer dobre prakse. Članovi Sindikata su dokazali da su mnoge krize savladive putem konstruktivnog dijaloga o nacionalnim interesnim pitanjima. Sindikalni članovi zemalja upozorili su da većina europskih država, kao što su Poljska i Sjeverna Makedonija, prebrzo zaboravlja na važnost socijalnog dijaloga i značaj jedinstva u gorućim situacijama. Idući ATCEUC sastanak održat će se u Zagrebu u listopadu 2022., u organizaciji HSSKL-a.

 

 

Iako se u mnogim nacijama još uvijek raspravlja o problematici radnog okruženja uzrokovanoj pandemijom korona virusa, HSSKL kontinuirano radi na ublažavanju posljedica zdravstvene krize u sferi hrvatskog zrakoplovnog sektora, što je potvrdio i obilježavanjem novog socijalnog dijaloga. Osim toga, usprkos brojnim pesimističnim najavama o oporavku zrakoplovne industrije, HSSKL očekuje porast zračnog prometa koji bi mogao nadmašiti vrijednost iz rekordne 2019. godine., bez obzira na nedovoljan broj zaposlenih kontrolora letenja i značajan nedostatak stručnog osoblja.

***
Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) broji 350 članova, od čega je 260 kontrolora zračnog prometa. HSSKL djeluje na principima samostalnosti, dragovoljnosti, solidarnosti i odgovornosti prema svakom članu i članstvu te nezavisnosti prema poslodavcu, državnim, političkim i drugim organima i institucijama.