Dodijeljene nagrade Balon Stellar 2015/16.

Natječaj Balon Stellar 2015/16. uspješno je završen u srijedu 25. svibnja 2016. godine svečanom dodjelom nagrada u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Na samom početku okupljene je pozdravio i kratko im se obratio predsjednik udruge Stellar gospodin Stjepan Bedić. Nakon kratkog uvodnog govora, pristupilo se dodjeli nagrada.

Treće mjesto u natječaju Balon Stellar 2015/16. osvojio je tim Faust iz Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića. Nagradu u iznosu od 10.000,00 kuna timu Faust predao je predsjednik udruge Stellar gospodin Stjepan Bedić. Voditelj tima Faust, Lovro Dujnić zahvalio je još jednom udruzi Stellar što organizira ovakve projekte, te je izjavio da se osjeća privilegirano što je mogao biti dio jedne tako pozitivne priče.

Tim Faust dolazi iz Zagreba, iz Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića a članovi tima su Lovro Dujnić, Igor Subotičanec, Gjino Šutić, Dora Topolko, Marija Šorša i Rene Rizvić. Tim Faust je radio na eksperimentu „Utjecaj fizikalnih karakteristika stratosfere na mikroorganizme s potencijalom za uporabu u teraformiranju.“

Drugu nagradu u iznosu od 20.000,00 kuna je timu G-Unit iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci uručio gospodin Ante Radonić, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Gospodin Radonić čestitao je učenicima iz Vinkovaca na njihovom sjajnom dostignuću, a Filip Kamenjašević, voditelj tima G-Unit je zahvalio na nagradi i istakao koliko su sretni i zadovoljni svojim dostignućem.

Tim G-Unit dolazi iz Vinkovaca a sastoji se od slijedećih članova: Filip Kamenjašević, voditelj tima, Dobrila Hemetek, mentorica tima, a tu su još i Marijan Klarić i David Buday, članovi tima. Njihov je eksperiment bio „Prikupljanje iona u stratosferi pomoću ionske komore“.

Prvu nagradu u iznosu od 30.000,00 kuna dodjelila je pobjedničkom timu PRISM SPECTRUM IZ Srednje škole Metković gospođa Nataša Sumirat Adikusumah iz Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja. Ovaj je sindikat sponzorirao natječaj Balon Stellar u ključnom trenutku, kada smo se borili da ga održimo na životu. Ovim putem još jednom želimo zahvaliti kontrolorima leta koji su nam dali možda i presudni impuls u najvažnijem trenutku.

Gospođa Sumirat Adikusumah čestitala je pobjedničkom timu na velikom uspjehu i uručila im prvu nagradu. Josip Tošić, voditelj pobjedničkog tima, još je jednom zahvalio našoj udruzi na prilici koju su dobili kroz natječaj Balon Stellar kao učenici jedne male strukovne škole iz malog grada. Ta „mala“ škola odgojila je pobjednike natječaja Balon Stellar.

Tim Prism Spectrum dolazi iz Srednje škole Metković, a članovi tima su Josip Tošić, Lovre Rado, Vlaho Matić, Josip Krešić i Nikola Marević. Njihov je pobjednički rad bio „Promjena pogo oscilacija rezonantnog sustava pod utjecajem promjenjivih atmosferskih uvjeta.“

Nakon dodjele novčanih nagrada prešlo se na nagrade za slabije plasirane, ali još uvijek izuzetno kvalitetne radove timova.

Za osvojeno 4. mjesto, pobjednici prvog natječaja Balon Stellar, tim Gravity iz Tehničke škole Kutina, nagrađeni su letovima u kokpitu zrakoplova našeg najvećeg zračnog prijevoznika Croatia Airlines d.d. na domaćim linijama. Croatia Airlines je od samog početka snažno podržavao naš natječaj i na tome im se zahvaljujemo.

Za osvojeno 5. i 6. mjesto timovi HC Players iz Samobora i Astronithyus iz Zagreba imati će zadovoljstvo doživjeti panoramske letove našeg sponzora ECOS Pilot School i Pan Avia.

Nakon svečanog čina dodjela nagrada najboljim timovima u natječaju Balon Stellar 2015/16. Uroš Todorović Mikšaj održao je kratku prezentaciju natječaja Balon Stellar, kao i radova najboljih timova. Prezentacija je trajala 20-ak minuta i bila je iznimno zanimljiva.

Na kraju svečanosti voditelj natječaja Balon Stellar, Marin Tomičić je zamolio nazočne da još jednom nagrade velikim aplauzom sve pobjedničke timove, nakon čega je dodjela nagrada završena. Bio je to završetak jednog divnog druženja kojim je i službeno završio drugi natjeaj Balon Stellar.

 

Pročitajte članak ovdje.